Ultima etapă din Superliga a venit ca un taifun peste unii dintre cei mai bine cotați arbitri români ai momentului, prestațiile lor declanșând inițial un iureș revoltat în rândul conducătorilor din fotbalul nostru. Apoi avenit reacția tranșantă, sub forma unei analize punctuale, din partea președintelui CCA, Kyros Vassaras. ProSport îți prezintă efectele foarte probabile ale celor întâmplate, pe baza mai multor surse din arbitraj care compun o perspectivă-șoc pentru următoarele runde din campionat: “Ori Vassaras îi reține de la delegări pe arbitrii vinovați și aruncă în haos Superliga, ori îi iartă, pune batista pe țambal și se discreditează total!”
Cum arată „bilanțul” după etapa precedentă?
Nu sunt verdictele noastre sau ale patronilor ori antrenorilor revoltați din Superliga, ci tocmai concluziile șefului arbitrilor, Kyros Vassaras, într-o analiză oficială a ultimelor trei etape, publicată azi de FRF. În acest condiții, Kovacs, Colțescu, Feșnic, dar și Mladinovici ori Chivulete ar trebui să intre clar sub spectrul reținerii de la delegări. „Minimum o etapă, dacă nu două, fiecare”, explică sursele ProSport din CCA.
Ce se întâmplă cu meciurile de foc programate în etapele următoare din Superliga, în aceste condiții?
Etapa următoare, care începe vineri, este cea cu numărul 10 din sezonul regular. Avem cel puțin patru partide tari, în care sunt implicate formații din jurul play-off-ului și/sau unde încărcătura confruntării e evidentă:
În teorie, lista oficială care conține lotul L1 al CCA, cu arbitri pentru primul eșalon, conține 27 de nume. Din start, eliminăm cele 5 evidențiate mai sus, arbitri care teoretic ar trebui să fie reținuți de la delegări, ca sancțiune în urma erorilor din ultima etapă. Așadar, foarte probabil, fără Kovacs, Colțescu, Feșnic, Chivulete și Mladinovici.
Completează sursele ProSport:
Și Radu Petrescu a greșit la UTA Arad – U Cluj, nu a acordat penalty și nici Rareș Vidican, arbitru VAR, nu i-a indicat. Fază identică celei cu Istvan Kovacs și Mladinovici. Și ei ar trebui să fie reținuți de la delegări, în mod normal, clar sunt pe lista neagră la acest moment!”
Ce mai rămâne, atunci?!
Un observator detaliază situația oferind noi perspective:
Problema e că vorbim de o dezvoltare a arbitrajului, ne bucurăm la delegările europene ale câtorva arbitri, dar realitatea e că, dincolo de vârfuri, nu prea există soluții! Și uite că ajungi în astfel de situații în care va fi o provocare uriașă pentru CCA, dar și o provocare pentru conducători. O provocare de răbdare, practic!”
Asta pentru că, din cei 27 de arbitri din lotul L1, eliminându-i pe cei 5 plus Petrescu și Vidican, rămân 20 de nume. Suficiente, aparent. De ce doar aparent?
Cei mai mulți arbitri nu au vreo șansă reală să prindă etapa următoare un meci precum Rapid – CFR sau Dinamo – Farul ori Sepsi – FCSB, să fim serioși. Etapa următoare, practic ai doar 6, maximum 7 opțiuni pentru astfel de partide. Cu tot cu Ovidiu Hațegan, care e în revenire. Dar, per total, gândind la toată etapa, va fi tare greu să faci delegările nu doar la centrali, ci și la camera VAR!”
Cum arată lista opțiunilor pentru meciurile de foc din etapa următoare, cu numărul 10? ProSport a parcurs lista opțiunilor și a confirmat împreună cu surse CCA variantele plauzibile. Acestea ar fi, alături de Ovidiu Hațegan, aflat în revenire:
Cine mai rămâne în camera VAR, de care se leagă atâtea situații tensionate în ultima vreme și care a devenit esențială în deznodământul fiecare etape?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER